OWOCE I WARZYWA SĄ ZDROWE
Celem programu
„Owoce w szkole” jest ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw.
Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.
Produkty zakwalifikowane do dystrybucji w szkołach to owoce świeże: jabłka, gruszki, truskawki, warzywa świeże: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, ogórek, oraz przetwory: soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne.
Nasza szkoła uczestniczy w projekcie od samego początku, to jest od roku szkolnego 2009/2010.
Dzieci otrzymywały wymienione produkty w I półroczu 3 razy w tygodniu.
W drugim półroczu będą 2 porcje w tygodniu (ilość szkół w programie rośnie).